Друштво на писатели на Македонија

Последни соопштенија и активности

ДПМ ВО ГЕВГЕЛИЈА: СРЕДБА НА ПИСАТЕЛИ И ЧИТАТЕЛИ ВО РАМКИ МЕСЕЦОТ НА КНИГАТА

Група членови на Друштвото на писатели на Македонија се вклучија во книжевниот настан организиран од Градската библиотеката на Гевгелија во рамки на одбележувањето на месецот на книгата. Пред публиката составена претежно од млади луѓе, писателите читаа свои дела и говореа за значењето на популаризацијата на книгата и читањето во современиот живот.

“ПОЕТСКА ГРАВИТАЦИЈА“ ВО БИТОЛА

Здружението за наука и култура од Битола и Друштвото на писателите на Македонија денеска во Центарот за култура во Битола одржаа поетско-сценски и ликовен перформанс „Поетска гравитација“. Со свои креативни излагања учествуваа писателите : Соња Стојменска-Елзесер, Мирјана Стојановска, Мишел Павловски, Мито Спасовски,Фросина Пармаковска, Ленче Милошевска, Милица...

АДАМ ЗАГАЈЕВСКИ ПРОГЛАСЕН ЗА ПОЧЕСЕН ЧЛЕН НА ДРУШТВОТО НА ПИСАТЕЛИ НА МАКЕДОНИЈА

Во духот на долгогодишната традиција, лауреатот на фестивалот „Струшки вечери на поезијата“ се прогласува за почесен член на Друштвото на писатели на Македонија. Добитникот на „Златниот венец“ на СВП за 2018 година, полскиот поет Адам Загајевски, беше прогласен за почесен член на ДПМ на свеченоста во вторник, на 28 август. 

КОМЕМОРАЦИЈА ЗА АКАДЕМИК МИЛАН ЃУРЧИНОВ

На 31 јули (вторник) со почеток во 11 часот во просториите на Друштвото на писатели на Македонија се одржa комеморација за неодамна починатиот книжевен научник, критичар и есеист, долгогодишен активен член на писателската асоцијација и во извесен период и нејзин претседател, академик Милан Ѓурчинов. Како еден од најкомпетентните проследувачи на македонската книжевност, со својот впечатливо...

ПРАЗНИК НА ЛИПИТЕ

Традиционалната манифестација „Празник на липите“ на ДПМ се одржа според востановените параметри, во просториите на ДПМ, со публика од шеесетина присутни, меѓу кои и високи претставници на Министерството за култура и Градот Скопје, како и амбасадорот на Р Романија во Р Македонија, г-дин Виорел Станила. Традиционалната награда „Книжевен жезол“ им беше врачена на македонскиот поет Видое Видичевски...

НЕКАДЕ ЅВОНИ: ЗБОГУВАЊА СО МАТЕЈА МАТЕВСКИ

Друштвото на писателите на Македонија организираше собир посветен на академик Матеја Матевски кој почина минатата среда. Неколку писатели кажуваа сеќавања за познанството и соработката со Матевски.   Претседателката на ДПМ Соња Стојменска-Елзесер рече дека болката по неговата смрт се испреплетува со светла гордост. – Затоа што го имавме меѓу нас тој прекрасен и мудар човек и затоа што...

ДНЕВЕН РЕД НА ИЗБОРНОТО СОБРАНИЕ НА ДПМ

Врз основа на членовите 20, 21, 22 и 23 од Статутот на Друштвото на писателите на Македонија, а по одлука на Претседателството на ДПМ, свикувам Изборно собрание со следниот Дневен ред Отворање на Собранието;Избор на Работно претседателство;Донесување Деловник за работа на Изборното собрание; Избор на работни тела на Собранието: Верификациона и Изборна комисија;Извештај за работата на...

ПРОГРАМИ НА КАНДИДАТКИТЕ ЗА ПРЕТСЕДАТЕЛ НА ДПМ

СОЊА СТОЈМЕНСКА ЕЛЗЕСЕР Соња Стојменска Елзесер, родена 1963 година, е есеист, критичар и книжевен научник. Доктор по филолошки науки, професор и научен советник во Институтот за македонска литература при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. Член на ДПМ е од 2009 година. ПРОГРАМА Повеќе од три децении професионално сум целосно посветена на литературата, како критичар и есеист, професор...

ДЕНОВИ НА БЛАЖЕ КОНЕСКИ

Со манифестацијата „Средба на поетските генерации“ на 19 декември, во 11 часот, на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје, Друштвото на писателите на Македонија ќе ја одбележи 96-годишнината од раѓањето на Блаже Конески. Со учество на 20 поети од разлини генерации ДПМ ќе му оддаде почит  на големиот творец и научник и прв претседател на македонската писателска асоцијација, чиј опус...

Друштво на писатели на Македонија