images                                   DS1                                       IMG 02

 

 

ДПМ ЌЕ ЈА ОДБЕЛЕЖИ 85-ГОДИШНИНАТА ОД РАЃАЊЕТО НА АНТЕ ПОПОВСКИ

Друштвото на писателите на Македонија на 31 маj 2016 г., во 12 часот, ќе ја одбележи 85-годишнината од раѓањето на истакнатиот македонски писател и академик Анте Поповски. На средбата во ДПМ ќе бидат промовирани избраните дела – есеи на Поповски, како и негови есеи кои за прв пат ќе бидат претставени пред литературната  јавност. За карактеристиките и вредностите на овој помалку познат дел од творештвото на Анте Поповски, ќе зборува д-р Кристина Николовска. Фрагменти од есеистичкиот опус на Поповски ќе чита актерката Софија Гогова, а модератор на културниот настан ќе биде Александра Велинова.

antep

Анте Поповски (1931 – 2003) со својот богат и разновиден творечки опус остави длабоки траги во една цела епоха од развојот на македонската литература. Неговите поетски книги „Одблесоци“, „Вардар“, „Непокор“, „Камена“, „Тајнопис“, „Сина песна“, „Света песна“ и „Две тишини“ одбележуваат еден од врвовите на македонското поетско творештво.

Анте Поповски беше член на Друштвото на писателите на Македонија од 1956 година. Во еден мандат беше претседател на македонската писателска асоцијација.