КатегоријаСоопштенија

На конкурсот за годишните награди на ДПМ за 2023 г. пријавени се 35 дела

За наградата „Стале Попов“ за најдобро прозно дело во 2023 г. пријавени се 14 дела: „Ѕиркачи“ (кратки прози) од Даниела Андоновска-Трајковска, издание на „Ми-Ан“ „Не кажувам“ (роман) од Петар Андоновски, издание на „Полица“ „Мина“ (роман) од Игор Анѓелков, издание на „Или-или“ „Параглајдери меѓу гулабите“ (роман) од Јован Дамјановски, издание на „Дијалог“ „Единствен матичен број“ (роман) од...

17 и 18 јуни – ОТВОРЕНО ДПМ

По завршувањето со суштински важните бирократски обврски поврзани со Централниот регистар околу промената на раководството и на Статутот на ДПМ, како следен чекор од работата на ДПМ, утре и задутре (17 и 18 јуни, понеделник и вторник), просториите на ДПМ на ул. „Максим Горки“ во Скопје ќе бидат отворени за посета од 9 до 21 часот, за членовите на ДПМ (независно од тоа дали се активни, пасивни или...

ИЗБРАНО НОВО РАКОВОДСТВО НА ДПМ

На редовното изборно Собрание што се одржа на 1.6.2024 година, Друштвото на писателите на Македонија ги избра новите раководни органи, а беа усвоени и измени и дополнувања во Статутот на Друштвото. За претседател на Друштвото е избран Живко Грозданоски, а за членови на Управниот одбор се избрани: Зоран Анчевски, Виолета Танчева-Златева, Марина Мијаковска, Сузана В. Спасовска, Бранко Цветкоски и...

Почитувани членови на ДПМ,

Ве известуваме дека Иван Антоновски ја повлече кандидатурата за претседател на Собранието на ДПМ за претстојното продолжение на седницата на Вонредното изборно собрание на ДПМ закажано за 27.01.2024 во 11 ч. во ДПМ.

23.01.2024.           

Канцеларија на ДПМ

ПРОДОЛЖЕНИЕ НА ПРЕТХОДНАТА СЕДНИЦА ЗА ВОНРЕДНО ИЗБОРНО СОБРАНИЕ НА ДПМ, ЗАКАЖАНА ЗА 27.01.2024. ВО 11 Ч.

Почитувани членови на Друштвото на писателите  на Македонија, Ве потсетувам дека закажаното продолжение на седницата за Вонредното изборно собрание на ДПМ (од датум 25.11.2023.), ќе се одржи на 27.01.2024 година (сабота) во 11 часот во просториите на ДПМ. Седницата е продолжение на претходната седницата (од 25.11.2023.) којашто немаше услови да се одржи поради немање на кворум за работа. Ве...

Друштвото на писателите на Македонија објавува дека Стефан Марковски ја повлече својата кандидатура за претседател на собранието на ДПМ за претстојното Вонредно изборно собрание на ДПМ закажано за 27.01.2024.

Друштво на писателите на Македонија

ЗАКАЖУВАЊЕ ЗА ПРОДОЛЖУВАЊЕ НА СЕДНИЦАТА ЗА ВОНРЕДНОТО СОБРАНИЕ НА ДПМ НА 27.01.2024

Почитувани членови на ДПМ, Ве известувам дека закажувам продолжување на седницата за Вонредното изборно собрание на ДПМ за 27.01.2024 година (сабота) во 11 часот во просториите на ДПМ, поради тоа што на закажаната седница за 25.11.2023 година немаше кворум за работа.

Скопје, 26.11.2023.

Кристина Николовска

Претседател на Собранието на Друштвото на писателите на Македонија

ИЗВЕСТУВАЊЕ

Почитувани членови на ДПМ, 

Ве известуваме дека кандидатот за Претседател на ДПМ Гоце Ристовски ја повлече својата кандидатура.

13.11.2023.   

Канцеларија на ДПМ

СООПШТЕНИЕ ЗА КАНДИДАТУРИ

Во врска со претстојното Вонредно изборно собрание на ДПМ закажано за 25 ноември годинава, во предвидениот рок (до 4.11.2023.) според Статутот на асоцијацијата, кандидатури за раководни фукции поднесоа шест члена на ДПМ. Кандидатури за претседател на ДПМ поднесоа: Грозданоски Живко, Миневски Блаже, Нешовски Мирче и Ристовски Гоце, а за претседател на Собранието на ДПМ: Антоновски Иван и Марковски...